Kalvsviks

samfällighetsförening

ARBETE PÅGÅR

Isen har gått hårt åt en del bryggor i vinter. en brygga som råkat illa ut är yttre pontonen vid Hemviken. En entreprenör kommer att utföra arbetet med att rätta till bryggan under vecka 17. Har ni möjlighet att vänta med sjösättning vid den yttre bryggan till efter vecka 17 så underlättar det arbetet. Det är även en Y-bom i Hemviken som har mist sin boj. Detta kommer att åtgärdas så snart som möjligt. 

April 2017 – Kerstin Brage / båtplatsansvarig 


BÅTPLATSER

Båtplatserna är i dag i gott skick och har inte behov av brådskande åtgärder. Det finns fortfarande några båtplatser kvar att hyra. Vill bara upplysa och påminna lite om förtöjningen i bryggan. Båten ska läggas till med fjädrar mot bryggan för att inte slita i anläggningen vid kraftig vind, samt att inte tampen ska gå av. Dessa fjädrar finns att köpa i olika storlekar samt i både metall och gummi. Fråga närmaste båthandel om råd om ni inte vet vilken sort ni bör använda. I augusti var jag på en föreläsning om hur våra båtuppläggningsplaster samt bottnarna vid våra båtbryggor i Stockholmsområdet mår. Det var ganska nedslående.Vet ni att bottenfärg som är avskrapad från en båt ligger kvar på marken i mer än 90 år. Så – en tanke till våren – om ni ska måla botten gör det med den miljövänliga färg som säljs. Båthandeln i Hemmesta tillhandahåller den färg som är tillåten. Andra alternativ är att ta upp båten då den inte används eller tvätta den på godkänd bottentvättsplatta. 

I Värmdö kommun finns en godkänd anläggning med borsttvätt på västra sidan i Kattholmen i Gustavsbergs hamn. Där finns också en tömningsstation för båttoaletter. För tvätt över spolplatta finns anläggningar på bland annat Bullandö marina , Ingarö varv och Kanholmsfjärdens marina. Många närliggande kommuner har verksamheter med spolplattor och bortsttvättar vilka kan användas under båtsäsongen och i samband med höstupptagning. Allt för att vi skall få behålla en god vattenkvalitet i Kalvsvik.

Kerstin Brage